Semester med klassen – Skolresor i Sverige och utomlands

Bussresor med klassen – En busslast med glada barn

Det vanligaste transportmedlet för klassen att åka på skolresa. Ta med skolklassen till en djurpark eller tivoli för upplevelser som passar många. Det finns ingen mall som säger hur en skolresa ska se ut, utan det absolut viktigaste är att resan blir som klassen önskar. Att hyra buss för skolresor / skolresan är ett både säkert, roligt och bekvämt sätt att ta sig fram på.

Gröna lund: Även kallat Grönan, är ett nöjesfält som ligger på Djurgården, Stockholm
Lisseberg: Är en nöjespark belägen i stadsdelen Heden i Göteborg
Kolmården: Ett större bergs- och skogsområde i gränstrakterna mellan Östergötland och Södermanland.
Furuvik: En djur- och nöjespark belägen i Furuvik, cirka en mil öster om Gävle.

Tågresor

Vid längre distanser är det praktiskt att hela klassen åker tåg.

SJ Gruppresor hjälper till att skräddarsy ert arrangemang och hitta innovativa och prisvärda lösningar.
Orsa Björnpark: Europas största rovdjurspark.
Tom Tits Experiment: Är ett vetenskapsmuseum i Södertälje.
Vasamuseum: Ett svenskt statligt museum vid Galärvarvet på Södra Djurgården i Stockholm

Flygresor

Med skolresor utanför Sverige kan flyg vara det bästa sättet att resa på.

Att åka på skolresor är något som alla elever och även lärare i viss mån verkligen ser fram emot men det är inte alltid det enklaste att faktiskt se till att skolresan bli av. Det är en mängd olika saker och ting som ska passa in för att det verkligen ska bli en bra skolresa och det är även ett stort projekt där lärare får ta ett väldigt stort ansvar för sina elever. Det är även inte alltid så enkelt att enbart åka med lärare utan det krävs oftast även att föräldrar följer med för att det verkligen ska bli en bra skolresa. För många är dock skolresor något som inte alltid är det enklaste att samordna då det finns gott om faktorer och inte minst ekonomiska sådana som avgör om en klass kan åka på en skolresa eller inte. Här måste man börja med att tänka ut vilken budget varje elev har och då baserat på om det har gjorts inbetalningar till klasskassan och om dem pengarna ska användas eller om det istället är som så att man kommer behöva betala för resan separat utöver klasskassan.

Här måste varje klass tänka ut vilka kostnader som finns och om skolan går in med några pengar eller inte då det kan avgöra om man har råd att åka på en skolresa eller inte. Det kommer dock vara svårt för de allra flesta skolor att göra detta och det finns inte alltid tillräckligt med medel i klasskassan för att verkligen göra en skolresa. Sedan får man även fråga sig vad målet med skolresan ska vara för det är inte alltid en resa enbart för nöje utan det är vanligt att man kombinerar detta med att faktiskt även kunna besöka olika saker och ting. Vilket faktiskt inte är något som man faktiskt alltid kan få in i en skolresa då detta beror på vart man vill åka någonstans. Det är även en stor faktor när man tittar närmare på vilka skolresor man kan tänka sig att göra som klass eller för hela skolan. Varje resmål har sina fördelar och nackdelar men det är inte alltid att det finns något relevant som man kan besöka och som gör att skolresan inte bara blir en ren nöjesresa.

Klassen måste till stor del avgöra detta själva då det faktiskt inte är helt enkelt att hitta fram till vad och vart man ska göra och åka någonstans. Det är dock en väldigt viktig faktor när man tittar närmare på vad man vill göra på sin skolresa och om man faktiskt har möjligheten att göra detta då det både kostar en del och kan vara svårt att ordna så att man har med sig tillräckligt med vuxna som kan ta hand om klassen.

Samla in pengar till skolresor
Även om man inte har bestämt sig för några specifika skolresor så kan det vara bra att redan från början börja samla in pengar till en skolresa. Det kommer nämligen att löna sig i längden om man inte lämnar det till sista terminen i nian då man kanske skulle vilja göra resan eller om man vill göra den tidigare så är det också viktigt att man noggrant planerar detta.

Det finns en mängd olika saker och ting som man kan göra för att samla in pengar till klasskassan och exempelvis kan man sälja olika saker och ting. Man kan även göra ständiga inbetalningar till klasskassan för att se till att det finns lite pengar där till att börja med. Däremot är det ytterst sällan som man faktiskt har råd att samla in pengar till en ordentlig skolresa enbart genom vanliga insamlingar i klassen. Man kommer därför att behöva börja samla in pengar genom andra sätt och man kan som sagt sälja alltifrån strumpor till salami och det enda som krävs är att eleverna i klassen är villiga att göra det. För om man på det här sättet lyckas samla in lite pengar kan man nämligen också ha en riktigt rolig skolresa och om man är riktigt duktig kan man faktiskt samla in tillräckligt med pengar för att göra flera skolresor med klassen.

Allt handlar om hur engagerade eleverna, lärarna och föräldrarna är för att barnen ska kunna göra något roligt och intressant med klassen. I slutändan handlar det nämligen om att på egen hand, åtminstone till stor del, samla in de pengar som krävs och det krävs vanligtvis att man löser det på andra sätt än bara genom insamlingar till själva klasskassan.

Skolresor kan vara väldigt roliga och lärorika
Det finns inget som säger att skolresor inte både kan vara roliga och samtidigt vara lärorika då man kan kombinera detta utan några större problem. Man får då en ordentlig anledning till att åka utomlands och eleverna i klassen kan verkligen göra något roligt tillsammans och det är vanligt att man väljer att göra skolresor när man slutar nian. Allt för att kunna hitta på något tillsammans utan att det blir en massa problem och att man faktiskt kan göra något stort innan man går skilda vägar när man sedan ska börja på gymnasiet.
Att välja destination kan dock vara väldigt svårt om man vill göra det både lärorikt och roligt, det får inte bara vara lärorikt utan det ska också vara roligt. Helst ska man kombinera, i den mån man har råd och det är möjligt, spännande historia och kultur med exempelvis sol och bad. Det gör att man faktiskt får en ordentlig skolresa som alla i klassen och även lärarna kan uppskatta. För i slutändan är det viktigt att skolresan inte bara är lärorik utan att det också får vara roligt för alla som åker på den.
När det gäller vart man ska åka tillsammans så är det för de allra flesta en fråga om ekonomi men även om möjligheter rent språkmässigt och kunskapsmässigt. Även om det kanske låter kul att åka på en sol- och badsemester med klassen så vill de allra flesta föräldrar och lärare att det även ska finnas något annat än bara en ren semester under skolresan.

Vart ska man åka?
Allt handlar som sagt i slutändan om ekonomi och möjligheter att åka dit man vill. Har man inte tillräckligt med pengar så kan man drömma om olika destinationer och resmål men det är i mångt och mycket pengarna som styr vart man kan åka tillsammans.

Det är också den största anledningen att redan så tidigt som möjligt börja samla in pengar så att man har tillräckligt med pengar när det väl är dags för att resa.

Världen är idag mer öppen än vad den någonsin har varit och det finns gott om olika resmål dit man kan åka utan att det behöver vara speciellt dyrt. En del resmål kan exempelvis ha väldigt billiga boenden men är dyra att resa till och självklart gäller även det omvända. Genom att planera vart man ska åka så tidigt som möjligt så kan man också se till att boka i god tid för att verkligen hitta en billig skolresa för hela klassen och som alla faktiskt har råd att åka på.

För det är inte roligt om inte hela klassen har möjligheten att åka iväg på skolresan och några av eleverna måste stanna kvar i Sverige medans deras klasskamrater kan åka någonstans exotiskt.

Skolresor kan vara ett sätt att visa upp hur världen faktiskt fungerar
Även om det kanske inte är en stor del av själva undervisningen idag så är det viktigt att barn och unga kan se hur det fungerar runt om i världen. Genom att åka på skolresor tillsammans med sina elever får man en möjlighet att visa upp hur världen fungerar och hur olika kulturer har löst olika problem på. Man kan även passa på att ta med eleverna, om det är möjligt, till en skola i det land eller område man besöker för att visa upp hur andra länder eller områden gör med skolundervisningen. Detta kan vara väldigt lärorikt för de allra flesta som kanske annars inte hade haft möjligheten att faktiskt kunna se hur allt fungerar och det är inte ofta man får möjligheten att kunna se hur skolundervisningen bedrivs i andra länder.

På många sätt kan skolresor vara ett sätt att bedriva undervisning på men i kombination av att det är en rolig resa för eleverna som då verkligen kan få se något annorlunda. Men det är som sagt väldigt viktigt att man väljer ett resmål där alla i klassen kan följa med för att det inte ska bli som så att en del måste stanna kvar i Sverige medans deras kamrater får göra något mer intressant.
Världen är som sagt väldigt mycket öppnare idag och gränser existerar knappt inom EU och därför kan även skolresor inom EU vara ett sätt att visa upp hur allt fungerar idag. Unionen är en del av undervisningen och därför kan alla resmål inom EU vara intressant för att verkligen kunna visa upp hur alla länder gemensamt har kunnat skapa ett system som kan vara väldigt fördelaktigt och man kan då även visa upp de fördelar och nackdelar som finns med ett sådant system.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *